Fumatul a dat înapoi în ultima perioadă. Mai întâi nu se mai difuzează reclame în care să apăra pachete de ţigări, apoi personajele pozitive nu mai fumează în filmele americane, reclamele se dau numai după o anumită oră, se interzice fumatul în instituţii, în spaţii publice. Nefumătorii se bucură de lipsă fumului de ţigară pe care îl inhalează fără să vrea, fumătorii spun că mai mulţi oameni mor în accidente rutiere, iar după accident nu mai contează cum ai plămânii. În continuare, campaniile împotrivă fumatului se intetesc. Cei care pierd în afacerea asta sunt companiile producătoare, care au o piaţă în scădere, deoarece unii se lasă, puţini se apucă de fumat.
Miliardarii Bill Gates şi Michael Bloomberg anunţa că îşi vor uni eforturile pentru a demară cea mai mare campanie anti-tabac, în valoare de 500 milioane dolari. Ei au fost înspăimântaţi de faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că fumatul va fi cauza morţii a un miliard de persoane în acest secol, o valoarea de zece ori mai mare decât cea din anul precedent. Sumele vor proveni după cum urmează: 125 milioane dolari de la fundaţia Bill şi Melinda Gates, sumă care va fi alocată în următorii cinci ani, şi restul de bani de la fundaţia lui Bloomberg.
Anunţul celor doi a fost făcut într-o conferinţa de presă comună la Times Center din New York. Bloomberg a declarat că este "optimist, dar şi realist" cu privire la proiectul comun cu fostul şef al Microsoft. "Ar fi nevoie de toţi banii din lume pentru combaterea efectelor fumatului. Dar parteneriatul nostru este o dovadă că se pot strânge multe resurse imotriva acestui flagel", a precizat Bloomberg.
Sumele depăşesc cu mult valoarea de 20 milioane de dolari, la cât se ridica acum campaniile anti-fumat din ţările în curs de dezvoltare, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Domeniile în care vor fi alocaţi banii sunt pe site-ul dedicat al lui Bloomberg, tobaccocontrolgrants.com.
26 iulie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu